ABS & TC Lights on at same time... - Cobalt SS Network
Cobalt SS Network Forums
Vendor Forums



Go Back   Cobalt SS Network > General > Problems/Service/Maintenance


Problems/Service/Maintenance Do you have problems with your new 2.0, 2.2, or 2.4L? What kind of service did you have done?

ABS & TC Lights on at same time...

This is a discussion on ABS & TC Lights on at same time... within the Problems/Service/Maintenance forums, part of the General category; So I was driving to work this morning just crusing when all of a sudden...*ding ding ding* I look down ...

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 02-08-2011, 04:56 PM   #1
Senior Member
iTrader: (16)
 
iboost's Avatar
 
Join Date: 12-22-08
Location: Rochester, New York
Member #: 35029
Posts: 8,359
Images: 580
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Chinelli3589 Check out my gallery
Unhappy ABS & TC Lights on at same time...

So I was driving to work this morning just crusing when all of a sudden...*ding ding ding* I look down at my intrument cluster and it looks like my xmas tree. My ABS light was on along with the TC light. The DIC was saying, "Service ABS...Service Traction Control." I was like fuuuuuuuuuuuuuuck. I have to put this car on a boat tomorrow for Hawaii Then they went off. About 30 seconds later...back on. This happend 7 times in a period of about 10 mins. And well...now they are on continuously. Anyone ever had this and maybe know a solution? Thank ya much
__________________
*2009 Black/Orange Chevy Cobalt SS/TC (Fully Bolted) - SOLD
*2014 Black Cadillac ATS
iboost is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2011, 04:59 PM   #2
Window Licker
iTrader: (6)
 
Join Date: 03-19-09
Location: Baltimore, MD
Member #: 41346
Posts: 3,087
Images: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check out my gallery
wondering as well, my abs light comes on randomly when it feels like it, i have learned to ignore it
__________________
sjc0013 is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2011, 05:09 PM   #3
Senior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: 05-26-09
Location: Calgary, Alberta
Member #: 46359
Posts: 13,393
Images: 1
Thanked 9 Times in 8 Posts
Send a message via MSN to soundjunky
JonathanUnruh Check out my gallery
I have never heard of this... BCM screwed up maybe??
__________________
His: Rally Yellow 2009 Cobalt SS coupe; some mods.
Hers: Inferno Red 2008 Caliber SRT4; bone stock.

2 Timothy 3:1-17 / 1 Corinthians 2:12 / Mathew 13:23 / Ephesians 4:18
soundjunky is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2011, 05:10 PM   #4
Junior Member
iTrader: (1)
 
cbro's Avatar
 
Join Date: 11-17-10
Location: Bismarck, ND
Member #: 57644
Posts: 411
Images: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check out my gallery
yeah my abs light comes when it wants too also hahaah its annoying
__________________

2006 SS/SC, GMPP Exhaust, Injen CAI, 2.7", 80s, E85, OTTP stage 1 mounts, Vibrant Header, Catless downpipe, gmpp clutch.
cbro is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2011, 05:13 PM   #5
Senior Member
iTrader: (16)
 
iboost's Avatar
 
Join Date: 12-22-08
Location: Rochester, New York
Member #: 35029
Posts: 8,359
Images: 580
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Chinelli3589 Check out my gallery
Quote:
Originally Posted by soundjunky View Post
I have never heard of this... BCM screwed up maybe??
No idea. Could be the fact that Kentucky dumps 1482452 lbs of salt on the road when it rains...who knows. Ima do an underbody wash tonight and see if that helps.
__________________
*2009 Black/Orange Chevy Cobalt SS/TC (Fully Bolted) - SOLD
*2014 Black Cadillac ATS
iboost is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2011, 09:22 PM   #6
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: 11-14-09
Location: Medina, Ohio
Member #: 51471
Posts: 468
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check out my gallery
This is a front hub assembly. I had this problem at 9k miles on my car. They replaced the whole hub assembly, including a new abs sensor (I think a new wheel speed sensor too). You would need to put it on a scanner to determine which side is acting up.

What worked for me until I could get the car into the dealership was to turn the traction control off. Mine would engage the TC while going down the road. Having the TC off in the winter was fun, with all of the snow and ice we had last year.
black67 is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2011, 10:35 PM   #7
Senior Member
iTrader: (8)
 
Join Date: 08-07-09
Location: In your girls pants (216)
Member #: 49469
Posts: 805
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check out my gallery
Probably ice or dirt build up on the wheel sensor. It's good to shoot a little brake clean on them from time to time. You'll be ok.
__________________
For sale: 16lb. silver 5 bars w/225/55/16 snows, OZ Alleggerita Hlt's w/235 Potenza 040's, 4 265/35/18 Falken Azenis Rt-615's, Dss stage 2 axles, misc. meth parts, wideband, dual interceptors, m62 pulleys:GM stage 2, 2.8, maf translator, stage 2 belt, tvs pulleys:2.9, 2.85, 2.8, 2.75, 2.7, 2.6, Hawk HPS pads front and rear, rear drilled rotors, spline drive lugs, Dash hawk, poly mounts, fe5 endlinks, 34# injectors, t/c boost gauge, misc. tires.
87gn06gto07irl is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2011, 11:09 PM   #8
Senior Member
iTrader: (16)
 
iboost's Avatar
 
Join Date: 12-22-08
Location: Rochester, New York
Member #: 35029
Posts: 8,359
Images: 580
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Chinelli3589 Check out my gallery
Yea I guess I'll have to take it in once I pick it up at the port. Something I noticed today when I was driving is before these lights would kick on...I could feel my car like, hiccup. Then they would either turn on or off...
__________________
*2009 Black/Orange Chevy Cobalt SS/TC (Fully Bolted) - SOLD
*2014 Black Cadillac ATS
iboost is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2011, 11:34 PM   #9
Senior Member
iTrader: (14)
 
Join Date: 11-09-07
Location: Taunton MA
Member #: 21272
Posts: 7,256
Images: 3
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Check out my gallery
its deff a wheel speed sensor on one of the axles. you maybe able to clean it and that may take care of it. you may have to replace the hub assy. or it could also be a cut/frayed wire if one of the sensor wires are rubbing somewhere
__________________
06 SS/NA - 14.9@93.3: K&N|Powell|Koni|GMPP|ZZP|TWM|R1Concepts|Hawk|ARK|HIDWerks|Hurst
LS6Rally is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2011, 12:01 AM   #10
Junior Member
iTrader: (1)
 
cbro's Avatar
 
Join Date: 11-17-10
Location: Bismarck, ND
Member #: 57644
Posts: 411
Images: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check out my gallery
yeah my abs light comes on randomly and it had a code about the vehicle speed sensor.
__________________

2006 SS/SC, GMPP Exhaust, Injen CAI, 2.7", 80s, E85, OTTP stage 1 mounts, Vibrant Header, Catless downpipe, gmpp clutch.
cbro is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2011, 01:10 AM   #11
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 08-20-10
Location: Makakilo, HI
Member #: 56465
Posts: 769
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check out my gallery
I get the "service traction" warning all the ******* time. It's annoying as hell. The dealership didn't have a clue what was wrong....I still don't either. So it might just be the wheel sensors need cleaning?
agita_san is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2011, 01:23 AM   #12
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: 11-17-09
Location: Honolulu
Member #: 51551
Posts: 2,375
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check out my gallery
Make sure your injector plugs are plugged in correctly and firmly..I had this but it was because I had loose injector wires and 2 wires were open and touching...
__________________
SOLD!!!"Hawaii's only Turbo swapped Cobalt Sedan" 2.2 Turbocharged, TB28 turbo,Wiseco Pistons, Eagle Rods, Dejon Hotside Piping, 60# Injectors,K&N Short Ram Intake, LNF Intercooler, ZZP 3" Downpipe, 2.25 Catback Exhaust, Trifecta Tuned
Glowbalt is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2011, 01:38 AM   #13
Senior Member
iTrader: (16)
 
iboost's Avatar
 
Join Date: 12-22-08
Location: Rochester, New York
Member #: 35029
Posts: 8,359
Images: 580
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Chinelli3589 Check out my gallery
word. I'll check it out when I pick up my caaaaaaar
__________________
*2009 Black/Orange Chevy Cobalt SS/TC (Fully Bolted) - SOLD
*2014 Black Cadillac ATS
iboost is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2011, 01:43 AM   #14
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 08-20-10
Location: Makakilo, HI
Member #: 56465
Posts: 769
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check out my gallery
I'll check mines out tomorrow...
agita_san is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2011, 12:22 PM   #15
New Member
 
Join Date: 05-20-08
Location: michigan
Member #: 26087
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check out my gallery
I get that all the time and have took it to the dealership many times. If you turn off the car and it back on and it goes away then your ok. From what i understand it has something to be with a wheel losing traction and a glitch in the computer system.
mastersource is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2011, 04:42 AM   #16
Senior Member
 
Join Date: 10-01-08
Location: Philthydelphia, PA
Member #: 30167
Posts: 4,793
Images: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check out my gallery
are you sure you didnt rip the ebrake and try to do a burnout w/out turning off the traction control... thats the only way both will come on... for real the ONLY way unless ur bcm decided to take a poop for no reason what so ever
__________________
zzp 2.9 pulley, 42lb injectors, 3inch catless d/p, over the axle 2.50 inch, air box mod, step 1 colder
Quote:
Originally Posted by N1ckateen View Post
just put the belt on the snout
06SS ALL DAY is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2011, 05:39 AM   #17
Senior Member
iTrader: (16)
 
iboost's Avatar
 
Join Date: 12-22-08
Location: Rochester, New York
Member #: 35029
Posts: 8,359
Images: 580
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Chinelli3589 Check out my gallery
I'm 10000000% sure I didn't rip the ebrake and try and do a burn out. I'm not 16 years old anymore I was cruising when these happend. Then when I have an issue, I don't beat the hell outa my car
__________________
*2009 Black/Orange Chevy Cobalt SS/TC (Fully Bolted) - SOLD
*2014 Black Cadillac ATS
iboost is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2011, 08:27 PM   #18
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 08-20-10
Location: Makakilo, HI
Member #: 56465
Posts: 769
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check out my gallery
Quote:
Originally Posted by iboost View Post
I'm 10000000% sure I didn't rip the ebrake and try and do a burn out. I'm not 16 years old anymore I was cruising when these happend. Then when I have an issue, I don't beat the hell outa my car
Ditto. In fact I was sitting at an idle when this first happened. And every other time since. it only comes on when the car is at a stand still, never while in motion.
agita_san is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2011, 08:30 PM   #19
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 08-20-10
Location: Makakilo, HI
Member #: 56465
Posts: 769
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check out my gallery
Quote:
Originally Posted by mastersource View Post
I get that all the time and have took it to the dealership many times. If you turn off the car and it back on and it goes away then your ok. From what i understand it has something to be with a wheel losing traction and a glitch in the computer system.
Yeah it goes away if I turn the car off and back on, but it usually pops again within 30 seconds. Every now and then I'll be able to drive somewhere without it popping on me...
agita_san is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2011, 08:42 PM   #20
Senior Member
 
alleycat58's Avatar
 
Join Date: 06-08-05
Location: Pittsburgh
Member #: 2093
Posts: 18,531
Images: 119
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to alleycat58
Check out my gallery
Yeah, you guys need to inspect your hubs and VSS's. Hopefully a good cleaning will fix it or it's just a loose wire, but hub assemblies are surprisingly inexpensive for these cars. Last time I needed one it was right around $150 I think.
alleycat58 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2011, 09:19 PM   #21
Senior Member
iTrader: (16)
 
iboost's Avatar
 
Join Date: 12-22-08
Location: Rochester, New York
Member #: 35029
Posts: 8,359
Images: 580
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Chinelli3589 Check out my gallery
Lol, mine started coming back again yesterday...
__________________
*2009 Black/Orange Chevy Cobalt SS/TC (Fully Bolted) - SOLD
*2014 Black Cadillac ATS
iboost is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2011, 09:32 PM   #22
Premium Member
iTrader: (82)
 
mongorat427's Avatar
 
Join Date: 07-23-09
Location: pittsburgh
Member #: 49113
Posts: 6,021
Images: 20
Thanked 2 Times in 2 Posts
Send a message via AIM to mongorat427
Mongorat427  XBL Check out my gallery
Quote:
Originally Posted by alleycat58 View Post
Yeah, you guys need to inspect your hubs and VSS's. Hopefully a good cleaning will fix it or it's just a loose wire, but hub assemblies are surprisingly inexpensive for these cars. Last time I needed one it was right around $150 I think.
Heres a good deal on SKF hub.

New SKF BR930317 Front Hub Assembly Malibu Cobalt
__________________
Go Fast Go Hard Trifecta Dealer Pittsburgh 09 SS TC Powell 4.45 Stage 2 Trans,E90,K&N Intake,Jennetty 3 in exhaust HAHN DP, DeJon Piping,Crazy Steve Intercooler,OTTP Stage 2 Mounts Ingalls Stiffy,TWM Shifter,Tallafero bushings. E60 tune by James Tune,Dual Interceptors,Ark Shorty, Depo Projectors ,Drag DR 31s ,5 x 114 conversion,R1 Rotors,Hawk Pads,Nitto NTO1s 255 40 17s,Devils Own Meth, D2 Coil overs, OTTP Hard Core Bar Powell Tow Hooks
mongorat427 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2011, 11:12 PM   #23
Senior Member
 
alleycat58's Avatar
 
Join Date: 06-08-05
Location: Pittsburgh
Member #: 2093
Posts: 18,531
Images: 119
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to alleycat58
Check out my gallery
The Malibu and Cobalt share hubs? Huh. Learn something every day. I thought the Malibu and G6 were the same, and different than the Cobalt ones.
alleycat58 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2011, 05:29 PM   #24
New Member
 
Join Date: 10-10-09
Location: Marshall, VA
Member #: 50833
Posts: 41
Images: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to Bornskinless Send a message via Yahoo to Bornskinless
Check out my gallery
Abs light

I replaced my rear driver side wheel hub and no more abs light
Bornskinless is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Let down the cobalt community on this one. RaginChopsuey War Stories 16 10-27-2015 02:27 PM
"supercharger Collant" leak brandon04 Problems/Service/Maintenance 46 10-21-2015 08:04 AM
Awesome Suede Seat Cleaner dennis69 Appearance 9 10-20-2015 05:49 PM
WTB many lsj bolt on parts. z28addiction Wanted - What to buy - All categories 0 09-28-2015 01:03 AM
GBRunner24's October FCOTM GBRunner24 Featured Car Showcase 3 09-26-2015 07:44 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 05:41 PM.