08-10 SS Turbocharged General Discussion Discuss the 2008 - 2009 Chevy Cobalt SS Turbocharged. On sale since the second quarter of 2008.

How are the high mileage SS/TC's holding up

Old 12-18-2013, 11:41 AM
  #151  
N*gga Kevin
iTrader: (4)
 
Join Date: 01-21-11
Location: Lochbuie, Colorado
Posts: 12,975
Liked 159 Times in 126 Posts
Originally Posted by Tomtwtwtw View Post
Please check your sway bar end links before you replace your hubs. I got the grinding sound making right turns and this fixed it. Or, if you're going to replace the axles and hubs anyway, spend an extra 50 bucks on a pair of Moog end links and swap them out while you're in there. Once I removed my stock ones I could hear nasty sounds from them just by rotating the bolts. They were so done.
Already replaced them with Moog endlinks about 2 years ago.
leemanfor is offline  
Old 12-18-2013, 12:32 PM
  #152  
Senior Member
 
Join Date: 06-02-08
Location: TN
Posts: 2,992
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
80k. New o2 sensor about a month ago. Rear brakes around 20k under warranty. That's it for me.
emiller is offline  
Old 12-18-2013, 03:49 PM
  #153  
Senior Member
 
Tomtwtwtw's Avatar
 
Join Date: 03-30-06
Location: Chandler, AZ
Posts: 5,492
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by leemanfor View Post
Already replaced them with Moog endlinks about 2 years ago.
I have to ask - have you been re-greasing them regularly? Sucks if it is indeed your hub that is done, but most of the time it always seems to be something else causing the issue. Suspension, off-balance wheel, etc. Good luck either way, hopefully you get it fixed without TOO much trouble.
Tomtwtwtw is offline  
Old 12-18-2013, 03:59 PM
  #154  
Senior Member
 
Tomtwtwtw's Avatar
 
Join Date: 03-30-06
Location: Chandler, AZ
Posts: 5,492
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by emiller View Post
80k. New o2 sensor about a month ago. Rear brakes around 20k under warranty. That's it for me.
Oh yeah, I have this too, also right at 20k My driver's rear inside pad was metal-on-metal and the outside pad was practically new. Passenger side was wearing even. Here I am 60k later and my rear pads are *maybe* 50% gone. Just goes to show a properly working set of rear pads should last over 100k on this car. A shame so many were screwed up from the factory.
Tomtwtwtw is offline  
Old 12-18-2013, 04:23 PM
  #155  
New Member
 
Join Date: 10-02-11
Location: Fargo, ND
Posts: 127
Liked 2 Times in 2 Posts
113k on my 06 SS SC alternator just went out but that's about the only major problem besides regular stuff.
matthewj182 is offline  
Old 12-18-2013, 04:56 PM
  #156  
Senior Member
 
Join Date: 01-20-09
Location: Michigan
Posts: 4,324
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by Tomtwtwtw View Post
Oh yeah, I have this too, also right at 20k My driver's rear inside pad was metal-on-metal and the outside pad was practically new. Passenger side was wearing even. Here I am 60k later and my rear pads are *maybe* 50% gone. Just goes to show a properly working set of rear pads should last over 100k on this car. A shame so many were screwed up from the factory.
What pads did you go with? I just changed my rears out for OEM blank rotors and Hawk HPS pads, appears to be a winning combo for others.
ssyellow is offline  
Old 12-18-2013, 05:03 PM
  #157  
Senior Member
 
Tomtwtwtw's Avatar
 
Join Date: 03-30-06
Location: Chandler, AZ
Posts: 5,492
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by ssyellow View Post
What pads did you go with? I just changed my rears out for OEM blank rotors and Hawk HPS pads, appears to be a winning combo for others.
It was a warranty fix by the dealer, so I assume OEM. I did my own front brakes at 50k with OEM as well. I'm doing more highway now so I may not need new fronts till 110-120k at this pace. I checked them out last weekend when I did my front suspension and the pads are still pretty thick.
Tomtwtwtw is offline  
Old 12-18-2013, 07:15 PM
  #158  
Senior Member
 
Join Date: 06-02-08
Location: TN
Posts: 2,992
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by ssyellow View Post
What pads did you go with? I just changed my rears out for OEM blank rotors and Hawk HPS pads, appears to be a winning combo for others.
Mine were stock pads and stock rotors. Actually mine didn't wear uneven there was plenty of pad left at 20k. They were grinding and it looked like someone took a chisel and carved out some pretty deep grooves on both inner pads. I'd guess that something got caught in there since there isn't a back plate.
emiller is offline  
Old 12-18-2013, 08:20 PM
  #159  
Senior Member
 
Join Date: 01-20-09
Location: Michigan
Posts: 4,324
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Interesting. My older TC had this issue and warranty took care of it, body warranty was out on my current one so I did it myself.

Inner pad was gone and the outer had tons of life left. Shout out to GM for not making a recall about this hah.
ssyellow is offline  
Old 12-18-2013, 08:31 PM
  #160  
New Member
 
Join Date: 01-22-13
Location: ABQ
Posts: 126
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by leemanfor View Post
update, at 64k now and I've had to replace the Passenger Seat Belt airbag sensor.
How much was that? Im at about the same miles (little less) with the airbag issue...
SLRdohc is offline  
Old 12-18-2013, 10:00 PM
  #161  
New Member
 
Join Date: 03-23-12
Location: Bowie, MD
Posts: 101
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by umrdyldo View Post

Try new plugs, but there is that good chance that the valves are gunked up.

Good luck.
Yeah i have new plugs on the way I'm hoping that is all I figure that it is because I took them out to check them and they are completely shot they look horrible.
BigOD89 is offline  
Old 12-19-2013, 04:45 AM
  #162  
Senior Member
 
Join Date: 08-31-10
Location: Cincinnati
Posts: 1,048
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
93,035mi as I sit here at work.. running strong...

Granted I bought it used with like 78k the only previous owner had some transmission stuff, flywheel I think replaced under warranty... the only warranty work I had done was the left axle and hub... then my warranty went poof because I didn't extend it....

Outside of crappy tires the previous owner put on resulting in a gash in one and a side wall puncture in the other all is well in my world
GreenySC2 is offline  
Old 12-19-2013, 08:19 AM
  #163  
N*gga Kevin
iTrader: (4)
 
Join Date: 01-21-11
Location: Lochbuie, Colorado
Posts: 12,975
Liked 159 Times in 126 Posts
Originally Posted by SLRdohc View Post
How much was that? Im at about the same miles (little less) with the airbag issue...
540 some odd dollars at the dealer.

and Tom, I haven't ever greased them. the thing is i feel the grinding in my shifter when taking a left hand turn and then it goes away when it straightens out.
leemanfor is offline  
Old 12-25-2013, 03:51 PM
  #164  
New Member
 
Join Date: 12-10-08
Location: ORLANDO, FLORIDA
Posts: 16
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by imacho2 View Post
i have 38,000 on mine now. bought it a year ago. just replaced the rear brake pads 2 weeks ago. no issues. not driven hard. just an all around fun car to have.
I have 134,000 miles. 09 SS Turbo Victory Red...Blew #1 piston ring at 84,000...engine rebuilt under powertain...blew 5th gear syncro at 98,000...new tranny installed under powertrain...limited slip as original...New tranny 2nd gear syncro went at 128,000...GM said get lost....Turbo fell apart at 134,000 and damaged the engine...(Nobody ever said the are good for 100-130,000 miles at the deakership! Just ordered new LDK from ZZP...will have installed next week...still dealing with the dealer as far as the tranny is conerned...I told the tech that something was wrong with the new tranny as soon as it was installed...tech refused to test drive the car...just went for a ride an said it seems ok to him...Now I know I was correct. I have been driving a stick for 42years..I don't race and I don't miss and grind gears. I'll let you guys know about the LDK and how the dealer deals with the tranny after the new year. I still love the car...it's my every day car.

also have 07 GM Saturn Aura 74,00..no major problems
07 GM Saturn Vue..Redline..72,000..no major issues..torque converter replaced under bumper to bumper warranty
I'm sticking to GM for now..but the future depends on tranny issue.
ORLANDO09SSCOBALT is offline  
Old 12-26-2013, 09:10 AM
  #165  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: 03-06-06
Location: MO
Posts: 11,666
Liked 62 Times in 56 Posts
Originally Posted by ORLANDO09SSCOBALT View Post
I have 134,000 miles. 09 SS Turbo Victory Red...Blew #1 piston ring at 84,000...engine rebuilt under powertain...blew 5th gear syncro at 98,000...new tranny installed under powertrain...limited slip as original...New tranny 2nd gear syncro went at 128,000...GM said get lost....Turbo fell apart at 134,000 and damaged the engine...(Nobody ever said the are good for 100-130,000 miles at the deakership! Just ordered new LDK from ZZP...will have installed next week...still dealing with the dealer as far as the tranny is conerned...I told the tech that something was wrong with the new tranny as soon as it was installed...tech refused to test drive the car...just went for a ride an said it seems ok to him...Now I know I was correct. I have been driving a stick for 42years..I don't race and I don't miss and grind gears. I'll let you guys know about the LDK and how the dealer deals with the tranny after the new year. I still love the car...it's my every day car.

also have 07 GM Saturn Aura 74,00..no major problems
07 GM Saturn Vue..Redline..72,000..no major issues..torque converter replaced under bumper to bumper warranty
I'm sticking to GM for now..but the future depends on tranny issue.
What kind of power were you running before you had issues?
umrdyldo is offline  
Old 12-30-2013, 02:04 PM
  #166  
Senior Member
 
Join Date: 07-12-09
Location: NJ
Posts: 677
Liked 2 Times in 2 Posts
Just turned 60k miles on my '09. I've had it since new. I daily drive it through NJ traffic. For the last 20k miles it's had basic bolt ons and running a 22lb trifecta tune. I've tracked the car every season for the past 3 years (drag and road course) and it's winter driven daily with a set of snow tires. I can't really talk about brake wear since I am constantly swapping brake rotors and pads around depending on a number of things but I did have to do the original rear pads and rotors at aorund 20k miles, but the replacements (factory pads, centric rotors) have gone 40k miles and I don't swap those for track days. So far the problems I've had with the car is the evaporiatve purge valve failed, my shift linkage clamp failed and I sheered off two valve lash adjusters. I do all my own work so I spent <$100 in repairs to date.
NickD is offline  
Old 12-30-2013, 04:45 PM
  #167  
Senior Member
 
Tomtwtwtw's Avatar
 
Join Date: 03-30-06
Location: Chandler, AZ
Posts: 5,492
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
On a side note, is there anything more to replacing the lash adjusters than popping off the cam cover, plucking the old ones out and dropping the new ones in? I get the occasional valve train tapping and wouldn't be surprised if I have some worn ones up in there, if not completely gone yet (car still drives fine).
Tomtwtwtw is offline  
Old 12-30-2013, 08:51 PM
  #168  
Senior Member
 
Join Date: 07-12-09
Location: NJ
Posts: 677
Liked 2 Times in 2 Posts
Originally Posted by Tomtwtwtw View Post
On a side note, is there anything more to replacing the lash adjusters than popping off the cam cover, plucking the old ones out and dropping the new ones in? I get the occasional valve train tapping and wouldn't be surprised if I have some worn ones up in there, if not completely gone yet (car still drives fine).
The cam is in the way and some of the adjusters may be compressed depending on the position of the valves. What I did was loosen my cam which gives access the cylinders 2, 3 and 4. However, I don't think you'll be able to access the adjusters in cylinder 1 using this method.
NickD is offline  
Old 12-31-2013, 12:33 AM
  #169  
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 03-16-12
Location: Sussex County, DE
Posts: 827
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
I'm closing in on 17k miles. She's getting up there.
EFoxwell is offline  
Old 12-31-2013, 05:18 PM
  #170  
Where's The Cruze SS?
Platinum Member
iTrader: (35)
 
bmartz1991's Avatar
 
Join Date: 02-04-12
Location: Donegal, PA (Pittsburgh Area)
Posts: 9,164
Liked 7 Times in 7 Posts
Originally Posted by EFoxwell View Post
I'm closing in on 17k miles. She's getting up there.
I wish mine still had that kinda mileage
bmartz1991 is offline  
Old 01-01-2014, 01:07 PM
  #171  
New Member
 
Join Date: 12-10-08
Location: ORLANDO, FLORIDA
Posts: 16
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by umrdyldo View Post
What kind of power were you running before you had issues?
Never on a Dyno....tuned to 24lbs.....only other add on was the Modern performance intercooler. Again, I do not race from the line. On the highway, that's a different story.

Still waiting for the New engine from ZZP to arrive as of 1/1/2014 from ZZP. There is so much info that is not known about the new engine. It says it's LDK/LHU...cannot find what the actual HP/Torque is...220-250-270??????
Many say the turbo is what make the difference. I already purchased from ZZP and had a new K4 Turbo installed for the original engine...and then found that the engine was damaged when the Turbo fell apart.
Purchased the new engine with the turbo already installed.

May sell the old engine after having it rebuilt or have it ready for the future if I blow this one apart. Only time will tell.
Putting out this money still saves me from new car payments..so I'm good so far.
ORLANDO09SSCOBALT is offline  
Old 01-05-2014, 05:36 PM
  #172  
New Member
 
Join Date: 08-07-09
Location: Houston Texas
Posts: 86
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Bought my 09 brand new. Just rolled 85k last week.

I've done brakes twice, cam actuator solinoids in/ex, and I broke the ball linkage where the shift cable ties on to the ball on the shifter.

Other then that, it's been a great car, and I still enjoy driving it.
murderedout09 is offline  
Old 01-05-2014, 05:41 PM
  #173  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: 10-03-13
Location: Scranton, PA
Posts: 14,316
Liked 3 Times in 2 Posts
99k on mine still runs great and pulls hard.
BlackielawlessSS is offline  
Old 01-05-2014, 05:57 PM
  #174  
New Member
 
Join Date: 01-01-13
Posts: 22
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
got an 09 TC with 80 ish clicks on it, KM that is. rear brakes and rotors( like everyone else) shifter cables, hand brake adjustments, injector on #3, spark plugs....worst was injector on #3, guy messed it up fixing it and messed up the seals and stuff on all other injectors somehow, had to change all of em...1500$ fix, all under warranty still loving the car though, no issues for the last 4-5 months
aaol1 is offline  
Old 01-06-2014, 10:15 AM
  #175  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: 04-21-09
Location: Newark, DE
Posts: 11,267
Liked 68 Times in 59 Posts
2009 sedan, 76k and still okay. left turn signal just went out.
CudaJoe is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: How are the high mileage SS/TC's holding up


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.