Go Back  Cobalt SS Network > Engine Technical Discussion > 2.0L LSJ Performance Tech
Idle problem CURE!!!!!!!! Finally!! >

Idle problem CURE!!!!!!!! Finally!!

2.0L LSJ Performance Tech 205hp Supercharged SS tuner version. 200 lb-ft of torque.

Idle problem CURE!!!!!!!! Finally!!

Old 06-17-2010, 11:01 AM
  #326  
Senior Member
 
Join Date: 09-02-09
Location: Wisconsin
Posts: 4,181
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
I cleaned mine, and it wasnt really all that dirty, and I STILL noticed a diffreance.

Originally Posted by Vick View Post
Hey guys I don't have much time right now to read through all the pages, but I do have a problem and need some help. I have an 05' Cobalt SS Supercharged and i still have the warranty on it. Two weeks ago I noticed when i took it on the freeway that around 70 mph or around 3000 rpm I heard a loud vibrating noise coming from underneath the car..and yesterday it sounded like the muffler was vibrating...it has never done this before..please help! and also i just noticed my car is way more rough when its idling now...
When I feel/hear/see vibration at 70 my first thought is tire balance.

Last edited by insylem; 06-17-2010 at 11:01 AM. Reason: Automerged Doublepost
insylem is offline  
Old 06-23-2010, 04:13 PM
  #327  
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 06-09-10
Location: Clevelad,OH
Posts: 246
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by eckow8 View Post
Yep, at idle when my AC is on no matter if its on 1,2,3 or 4 my rpm's jump around from 600rpm- 1300rpm... its absolutely ridiculous so I don't even use my AC anymore. I'm def gonna check the TB but I think there is something else at play for when the AC is on...

oh and thanks for lettin everyone know
Yepp i have the same idle prob wen ac is on no matter wat level...some of the vacuum lines in my hvac sys look a bit cracked tho so im gonna try n replace those n clean the tb hopefully somin good comes of it
bowtiemadness is offline  
Old 06-24-2010, 05:10 PM
  #328  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: 06-19-10
Location: dayton ohio
Posts: 4,110
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by angel View Post
ok, i have been one of the thousands of victims of the horendous idle problem with my 07' cobalt ss supercharged. I do have many mods including the stage 2 upgrade along with the k+n typhoon cold air intake system and exhaust and many more. I noticed shortly after installing the stage 2 kit that my cars idle was bouncing at idle and the problem got worse and worse to the point whereas i was stalling in traffic. I was forced to basically ride my clutch like nobodys business and it was just plain annoying. Pulling up to a red light and people looking at me thinking i was a young 16 year old wanting to show my ride up cause my rpm was consistentally bouncing from 400-1400. My fuel mileage has progressively gotten worse and it had started to become a safety issue considering i was almost t-boned as i rolled through a downhill stop sign trying to beat traffic but my car stalled again!!!

Anyhow, i am aware that there are many other balt owners out there who are experiencing the same problem as myself and i have seen what others were trying to do to fix this god aweful problem with no prevail. I have been working with the head gm tech in my city here for a while now to see if we could finally put this issue to rest. After months and months of monkeying around and ruling almost everything out except for a possible computer error in the car that wasnt tripping any codes which would be unlikely i thought to remove my throttle body to have a look. Just for the record all of you cobalt owners this is soo simply a blind monkey can remove the throttle body. Simply remove your intake and the throttle body is attached with 4-10mm bolts and 1-vacuum line and 1-electrical connector. Once removed i noticed that i had a bit of gunk in the body(not a significant amount and keep in mind my car have only 5k miles on it) but i figured i would give it a good cleaning with a $5 spray can of throttle body cleaner and then clean right around the valve(keep in mind when you open the valve be very gentle when cleaning to avoid any unwanted strain or possible damage). Once this minor operation was finished i reinstalled everything back to normal and fired it up and hot damn!!!! Back to normal baby! Everything is running 100%. No more funky butterfly idle problems and my gas mileage is back to normal.

I cant believe i didnt figure this out long ago but s**t happens i guess. Anyhow, i know many of you are going to be wanting to jump all over this and fix your own problem but read this before you do. I dont like just fixing problems and saying "great its done" i want to know what caused this considering the car is so new with so few miles on it??? Im not 100% sure but i would assume it has alot to do with the filter being mounted so close to the ground and possibly some oil from the k+n filter and mabye some other debris happen to make its way up which would be strang but no impossible. My only possible solution to this rather than doing this cleaning every 5k miles would be for all of us to install oil catch tanks to allow some of this crud to remove itself from the intake and then every once in a while remove the vacuum line on your intake while the car is running and give the hole in the intake a quick spray of the throttle body cleaner.

Ohh and for you wanting to know why this problem was doing what it was doing is simply this - when there is any type of crud or oily compound around your intake valve and the valve may possibly stick a bit the vehicle recognized this and sees that it is sticking so it rushes to correct and overcorrects causing the valve to be opened to much and drops quickly causing the fluctuation from anywhere from a couple hundred rpm to 1500 rpm or so. I hope to god that this helps hundreds if not thousands of other owners out there who have been experiencing this problem because it drives us crazy!!! And i was near ready to go buy a gallon of gas and a match if a solution didnt come along right soon. Anyhow, please post replies once this is tried and let me know. I am very very curious as to how many people this is going to help.
ok so your saying my cone filter is dirty and needs clean sorry i never learned to read explain again?
ramrod1337 is offline  
Old 06-25-2010, 01:20 AM
  #329  
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 06-09-10
Location: Clevelad,OH
Posts: 246
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Wink

Originally Posted by ramrod1337 View Post
ok so your saying my cone filter is dirty and needs clean sorry i never learned to read explain again?
no wat hes sayin is to clean ure throttle body bc alot of times with the cai being routed soo low it picks up water...oil from the filter and oilly air in general, and some sludge can get back up as a cause form this so hes sayin to clean outt the tb and I would recommend a catch can to prevent somin lke this from happenin again...i bought my greddy from ebay it hooked right up and been wrking wonders!
bowtiemadness is offline  
Old 06-25-2010, 01:32 AM
  #330  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: 06-19-10
Location: dayton ohio
Posts: 4,110
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by bowtiemadness View Post
no wat hes sayin is to clean ure throttle body bc alot of times with the cai being routed soo low it picks up water...oil from the filter and oilly air in general, and some sludge can get back up as a cause form this so hes sayin to clean outt the tb and I would recommend a catch can to prevent somin lke this from happenin again...i bought my greddy from ebay it hooked right up and been wrking wonders!
Ok understood oil from the filter is getting to the tb along with what else gets thru the filter.
How much was ur catch can?
Thanx for putting it in retard form. I understand now.
ramrod1337 is offline  
Old 06-25-2010, 08:20 AM
  #331  
New Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 04-29-10
Location: Anderson, SC
Posts: 129
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I bought my Ion Redline with about 90k miles on it. Was having a little surge and got worse over a few more thousand miles. Took the TB off and it was pretty gunky around the blades. Obviously never cleaned. I cleaned it and the surge went away completely.

Last edited by CarsonTech; 06-26-2010 at 04:24 PM.
CarsonTech is offline  
Old 06-25-2010, 08:39 AM
  #332  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: 06-19-10
Location: dayton ohio
Posts: 4,110
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by CarsonTech View Post
I bought my Ion Redline with about 90k mile son it. Was having a little surge and got worse over a few more thousand miles. Took the TB off and it was pretty gunky around the blades. Obviously never cleaned. I cleaned it and the surge went away completely.
Ya my next oil change im gna clean tb and the cone filter
ramrod1337 is offline  
Old 06-25-2010, 11:28 PM
  #333  
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 06-09-10
Location: Clevelad,OH
Posts: 246
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by ramrod1337 View Post
Ok understood oil from the filter is getting to the tb along with what else gets thru the filter.
How much was ur catch can?
Thanx for putting it in retard form. I understand now.
np ne time ik it is a little difficult to understand. I bought a greddy catch can new gen it ran me bout 90 on ebay but its cause it makes my bay look a little dressed up...u can get a cheaper aluminum one fer 40 or plastic fer 20...if u want cheap i wud go with the aluminum 40 ther awesome n still cheap
bowtiemadness is offline  
Old 06-25-2010, 11:38 PM
  #334  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: 06-19-10
Location: dayton ohio
Posts: 4,110
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by bowtiemadness View Post
np ne time ik it is a little difficult to understand. I bought a greddy catch can new gen it ran me bout 90 on ebay but its cause it makes my bay look a little dressed up...u can get a cheaper aluminum one fer 40 or plastic fer 20...if u want cheap i wud go with the aluminum 40 ther awesome n still cheap
Heya thanx for the info and advice
ramrod1337 is offline  
Old 06-28-2010, 06:31 AM
  #335  
Senior Member
 
Join Date: 03-13-10
Location: beckley, West virginia
Posts: 959
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I've had this problem a couple of months after I bought my car, and It got so damn bad I was about to sell or trade it in. But about 20 min ago I cleaned my tb and it runs like a brand new ******* car, i'm so happy =]
D_sean257 is offline  
Old 06-28-2010, 03:29 PM
  #336  
New Member
 
Join Date: 06-07-10
Location: Las Vegas
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thumbs up Good ****

Thanks for the heads up I'll for sure do this when I get back to mine!!
VegasSS is offline  
Old 06-28-2010, 04:38 PM
  #337  
New Member
 
Join Date: 11-07-07
Location: Portsmouth, Va
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Im having problems with my 2.2. Only when the AC is on though, the rpm's jump between 4-800 and shutters when shifting gears (A/T). I'm hoping the shifting is related *fingers crossed*. Im going to give this a try Friday, I'll post results as well.
BuuGieWuuGie is offline  
Old 06-29-2010, 02:52 AM
  #338  
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 06-09-10
Location: Clevelad,OH
Posts: 246
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
yeah cleanin the tb def eliminates the prob but lke i said earlier i def recomend gettin a catch can to avoid this prob again
bowtiemadness is offline  
Old 07-02-2010, 01:05 AM
  #339  
New Member
 
Join Date: 06-27-10
Location: maryland
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ok i have a 06 ss sc n i just had the tb cleaned n it fixed the problem of my bouncein idle but now i have a high idle for instance when i am driving and then i come to a light the rpm gauge stays at like 1500 n after a good amount of time it will drop to normal any suggestions
amelillo is offline  
Old 07-02-2010, 12:27 PM
  #340  
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 06-09-10
Location: Clevelad,OH
Posts: 246
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I have to look at the balt tb but I know on my camaro the idler valve is connected to the tb/ throttle plate and if its like that on the balt when you cleaned you tb you may have either knocked the idler or over cleaned it and thats what is causing your revs to over compinsate on idle
bowtiemadness is offline  
Old 07-03-2010, 12:02 AM
  #341  
New Member
 
Join Date: 06-27-10
Location: maryland
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
how do i fix the problem n is it doing any damage by driving it around
amelillo is offline  
Old 07-04-2010, 10:49 AM
  #342  
New Member
 
Join Date: 03-19-09
Location: Bowmanstown, PA
Posts: 69
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I think i might have to try this. My car has been ideling rough when i start it up lately. After it runs awhile its ok but right when i start it up its bad. Great info i think im gonna do that this week.
StageWTFSS is offline  
Old 07-04-2010, 01:58 PM
  #343  
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 06-09-10
Location: Clevelad,OH
Posts: 246
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by amelillo View Post
how do i fix the problem n is it doing any damage by driving it around
no no damage is being done....if its what I think it is you just trew off the idler which is a spring related item the regulates your engines rpm based on airflow it could just be drawing in more are and reving higher...also check all your vacuum lines attached to the tb if one is cracked or not on all the way alot more air will be drawn in causing a high reving idle!!!
bowtiemadness is offline  
Old 07-04-2010, 02:11 PM
  #344  
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: 03-13-08
Location: Floral, AR
Posts: 2,367
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
worked for me too. had a ton of gunk at 73k. told cgrammar about it and saved her $200 on a sensor that wouldn't have fixed the problem. she was at 126k.
Brenticus is offline  
Old 07-07-2010, 04:54 PM
  #345  
New Member
 
Join Date: 07-27-08
Location: tampa
Posts: 61
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Worked for me too!! Just bought the car used with 62k miles from 2006 and the idle was horrible and this did the trick.. 500+ miles on it since the clean and still good!
suprafanatic26 is offline  
Old 08-02-2010, 06:48 AM
  #346  
New Member
 
Join Date: 11-07-07
Location: Portsmouth, Va
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sorry I forgot to update, I did this and it fixed my issues. No more RPM bouncing and my A/C is working better then ever.
BuuGieWuuGie is offline  
Old 08-03-2010, 02:27 PM
  #347  
New Member
 
Join Date: 08-05-05
Location: Oxnard, CA
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Just did this not only did it fix the rpm/ ac problem but my car feels so much better.
Dre Day is offline  
Old 08-11-2010, 10:49 AM
  #348  
New Member
 
Join Date: 03-06-09
Location: michigan
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
gonna try this tonight.

A few notes. When my MAF was dirty it really messed up my car to the point where it felt like it was knocking! Cleaned it off and ran perfectly. It is a very typical problem if you have a K&N filter. The oil on the K&N filters (ecspecially since you apply yourself) gets on the MAF sensor.

Also... The 05-06 models do need the reflash. There is a bulletin out for it that reads "Engine reprogramming - fluctuating RPM's". The 07 models have that level flash already as built. Heard this from the third GM service place I called. The first two were azz stupid and I had to hang up because they couldn't even look the bulletin up after I gave them the number... LoL
kerr21 is offline  
Old 08-25-2010, 04:23 PM
  #349  
Member
 
Join Date: 09-01-06
Location: CT
Posts: 351
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I will be doing this ASAP! THis has been bothering me for quite sometime. Thanks for the write up!
Need4Speed0to60 is offline  
Old 09-03-2010, 05:56 PM
  #350  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: 05-22-08
Location: New Lenox, Illinois
Posts: 3,463
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Originally Posted by GTPUSER View Post
The hole on the backside of the throttle body, I never cleaned it the previous few times, only cleaned out the main portion and valve, could this by why my idle has never been corrected???
Just read through this whole thread and saw no one answered this for you.

Yes, spray TB cleaner through that.
xxxxsh4d0wxxxx is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Idle problem CURE!!!!!!!! Finally!!


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.